Concentratieproblemen

by Ingrid on maart 2, 2011

Steeds meer ouders krijgen van een leerkracht te horen dat hun kind last heeft van concentratie problemen. Sterker nog, als je de media mag geloven zijn er steeds meer kinderen met een concentratie probleem.

Het grappige is dat de meeste kinderen waarvan gezegd wordt dat ze een concentratieprobleem hebben zich heel goed kunnen concentreren als ze met hun DS spelen of een spelletje op de computer doen. Maar wat is dan wel het probleem?

Wordt het kind afgeleid door wat hij/zij ziet? Wordt het kind afgeleid door allerlei geluiden? Is het kind moe van alle indrukken op een dag? Vind het kind de lesstof te makkelijk of juist te moeilijk? Piekert het kind over iets?

Om een kind te helpen met zijn concentratie zal je eerst uit moeten zoeken of het om een concentratiebelemmering of een concentratiestoornis gaat. Zit het probleem het in de omgeving van het kind of zit het in het kind zelf?

Soms kan een ander plekje in de klas al zorgen dat het kind zich beter kan concentreren. Er zijn oefeningen en spelletjes om het kind te leren zich beter te concentreren. Een leuk voorbeeld hierbij is het kind dat bij mij was en last had van omgevingsgeluid. Ik kon de geluiden op school niet weghalen en vroeg het kind hoe een voetballer dat deed als hij een penalty moest nemen en 40.000 supporters aan het juichen waren. Zou die voetballer dat horen? Dat moest toch wel want ik had nog nooit een voetballer met oordopjes gezien. Het kind zei dat zo’n voetballer zogenaamd watten in zijn oren had en dat ging hij voortaan ook doen.

Leave a Comment

Next post: