Pesten, het belangrijkste is om in gesprek te blijven met je kind.

by Ingrid on maart 16, 2011

Pesten, het komt al jaren voor en het blijft een groot probleem.

Kinderen vertellen thuis dat ze gepest worden maar willen niet dat ouders ingrijpen. Ze zijn bang dat het pesten dan alleen maar erger wordt.

Moet je als ouder dan niets doen? Niets doen is geen optie.

Er zijn nogal wat ideeën over pesten.

Je zou er sterker van worden. Sommige kinderen misschien wel maar de meeste niet.

Als je pesten negeert, gaat het vanzelf over. Misschien, maar meestal wordt het alleen maar erger omdat de pester toch een reactie wil hebben.

Gepeste kinderen vragen er om: ik heb nog nooit een kind horen zeggen “wil je mij alsjeblieft pesten?” Onbewust kan een kind soms wel pestgedrag uitlokken maar dat is geen excuus om te pesten.

Iedereen kan een pestkop zijn en iedereen kan gepest worden. Zowel de pestkop als de gepeste kan iets aan zijn/haar gedrag veranderen.

Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren als ze gepest worden: ze kunnen dichtslaan, ze kunnen zich fysiek verweren of ze kunnen vluchten.

Het belangrijkste is om in gesprek te blijven met je kind.

Daarnaast zijn er oefeningen waardoor een kind zich bewust wordt van zichzelf en zijn houding of waardoor een kind oplossingen kan vinden om het pesten te stoppen. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren maar er zal wel iets veranderen.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: