Als je kind altijd alleen speelt….

by Ingrid on april 11, 2011

Iedere woensdagmiddag hetzelfde. Op het schoolplein barst de gebruikelijke wie speelt met wie en waar strijd los. Kinderen gaan hollend en lachend met elkaar naar huis. Jouw eigen kind sjokt lusteloos met je mee naar huis. Je bereidt je voor op een nieuwe middag van spelletjes spelen en koekjes bakken met je kind.

Al vaak heb je gevraagd of je kind niet wilt afspreken of er geen vriendje mee komt. Antwoorden als nee, dat hoeft voor mij niet of nee, ze kunnen niet worden gegeven.

Toch zie je aan je kind dat het niet blij is. Bij doorvragen kan dan blijken dat je kind wel wilt afspreken maar dat het niet lukt of dat je kind niet weet hoe het moet.

Dit kan een aantal redenen hebben.

–         je kind heeft het wel een aantal keren geprobeerd maar kreeg steeds een nee te horen.

–         Je kind durft het niet te vragen

–         Je kind vraagt het op het verkeerde moment

–         Je kind heeft moeite om aansluiting te vinden

Je kunt je kind hierbij helpen. Probeer uit te zoeken waarom kinderen nee zeggen. Als blijkt dat hij steeds een vriendje vraagt dat op woensdagmiddag zwemles heeft kun je voorstellen om een andere middag te vragen. Of hij probeert steeds af te spreken met hetzelfde kind dat gewoonweg niet wilt.  Als je kind het niet durft kun je je kind helpen door tegen de moeder van dat vriendje te zeggen dat je kind een keer wilt afspreken. Probeer je  kind uit te leggen dat de afspraken al gedurende de ochtend gemaakt worden, dat “de buit” meestal voor 12 uur verdeeld is.

Als je kind geen vriendje in de klas heeft met wie hij wil afspreken kijk dan met wie hij buiten speelt en stel voor dat de kinderen bij jou thuis even wat komen drinken. Ook de sportvereniging is een mooie gelegenheid om vriendschappen te sluiten. Ze hebben dan in ieder geval de sport gemeenschappelijk.

Als je kind ook met buitenspelen alleen speelt probeer je kind dan te helpen door hem te vertellen hoe hij aansluiting kan vinden. Als je kind niet goed is in een bepaald spel kan je kind ook voorstellen om de scheidsrechter te zijn.

Een leuk boek om te lezen over vriendschap is het coole kikker boek.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: